Efterårstur til ROM

Det lykkedes derfor at få en god nattesøvn og istedet for at tage på arb. som vanligt, kunne vi stille og roligt få ungerne sendt afsted i skole og bagefter sætte os ned og snakke over et par kopper kaffe ! Endelig blev klokken lidt over 11 og vi kunne komme afsted 🙂 Vi lettede til tiden og flyet var fyldt til randen; vi fik selskab af en dreng på 12 år, der hed Anders – pudsigt. Han skulle på krydstogt i Middelhavet med sin familie; ikke dårligt ! Snart landede vi i Ciampino Lufthavnen og fandt hurtigt den shuttlebus ind til Termini (hovedbanegården), som Bryan havde købt billet til hjemmefra. Fra stoppestedet ved Termini skulle vi kun krydse gaden så var vi på Marghera; gaden hvor vi skulle bo i et værelse i en lejlighed, som indeholdt 3 værelser. Her stod vi så og blomstrede i lidt over ½ time, selvom vi havde en aftale med udlejeren. Det blev dog kompenseret med en sandwich og en øl på udlejerens mors café; Bar Fondi; så blev vi lidt glade igen ! Endelig kom udlejer og vi kunne komme ind og parkere vore pakkenellikker, så vi kunne komme ud og opleve byen. Klokken var nu ca. 17, så vi købte lidt aftensmad først og begav os herefter ud i byen.

[shashin type=”photo” id=”2449,2476″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Det ser måske lidt overskyet ud ved ankomst, men der var altså 25 grader – og det var der stadig til midnat – SKØNT 🙂
Indgangen til vores gamle slidte lejlighedskompleks – lidt en øjebæ, men meget billigt 🙂 😀 

Vort mål med vores aftentur i Rom var Fontana di Trevi og som vi spankulerede afsted, blev gaderne snævrere og hyggeligere efterhånden som vi nærmede os og skumringen havde sat ind.Temperaturen var der absolut ikke noget i vejen med; her først på aftnen var der ca. 24 grader selvom det var pænt skyet. Efter ca. 2,5 km. nåede vi vort mål og det var virkelig et smukt skue, som vi skulle dele med en hel masse andre mennesker, så vi måtte lige møve os lidt igennem for at komme helt frem. Her stod vi så lige og nød synet og oplevelsen samt de smukke smukke skulpturer, som jo gør Trevi fontænen så populær. Sagnet siger, at hvis man smider en mønt i denne fontæne, så kommer man tilbage til Rom engang — vi havde desværre ikke nogen småpenge og vi ville jo også komme tilbage for at se den i dagslys, selvom det næppe kan måle sig med denne oplevelse pga belysningen.

[shashin type=”photo” id=”2451,2452″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Hovedbanegården – lige uden for døren. Her kan Kbh H altså godt gå hjem og vugge – denne er KÆMPE – i flere etager.

[shashin type=”photo” id=”2453,2455″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Flere smukke fontæner undervejs inden vi rammer Trevi – hovedattraktionen.

Vi begav os dog lidt videre og gaderne blev endnu hyggeligere; fortovsrestauranter, caféer og hyggelige antikvitetsforretninger sloges om at tryllebinde os og snart kom vi til Piazza del Rotonda med Pantheon tårnende op over vore hoveder. Vi var stadig ikke klar til at vende om og ankom snart til Piazza Navona; en lang åben plads med en masse fortovsrestauranter, der dog respekterer pladsen ved ikke at invadere åbenheden i midten. Vi overvejede at sætte os ned og nyde en øl, men priserne var lige fordoblet i forhold til caféerne, der lå tættere på Termini, så vi fortsatte vores tur og endte ved bredden af Tiberen og vupti; så lå Castel Sant’Angelo lige ovre på den anden side. Vi gik stille og roligt over Ponte S.Angelo med de smukke engle skulpturer på hver side og et smukt view over på de nærmeste andre broer, der gik over Tiberen.

[shashin type=”photo” id=”2457,2458″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Først den store Pantheon kirke, og dernæst fandt vi Piazza Navona (som er lidt opreklameret efter min beskedne mening … )

[shashin type=”photo” id=”2460,2459″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Tilfældigt rendte vi ind i Sant Angelo kastellet 🙂 Top nice, for så skulle man da mene vi endelig kunne vende snuden hjemad.
Men nej … Nu skimtede Gitte Peterskirken i mørket … Suk suk … 1-2km mere den forkerte vej ifht hjem. 

[shashin type=”photo” id=”2461″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Og der var den så endelig – den dersens Peterskirke. Gad vide om ham Bendikt was in da house?

Nu var vi dog så småt klar til vende om – klokken var ca. 22 og der var alligevel et stykke vej hjem nu, MEN så fik jeg øje på Peterskirken, som jeg mente måtte ligge lige rundt om hjørnet, så selvom Bryan så lidt skuffet ud, måtte vi lige lidt tættere på. Nu gik vi lidt raskere til op ad Via Della Conciliezione og vi var ikke de eneste, der kiggede på den imponerende kirke her kl. 22:30 🙂 Nu måtte vi dog hellere vende næsen hjemad; Bryan mente, der måtte være omkring 7 km. hjem, så vi gik ned i den nærmeste Metro – dog nåede klokken at blive 23:30 før end vi fandt den og vi var lige kommet for sent til sidste afgang mod Termini — det var en anelse desillusionerende, for nu kunne vi altså godt mærke både vore fødder og ben. Der var ikke andet at gøre end at tage benene på nakken og se og komme afsted; godt hjulpet af Bryans mobil og maps, samt et tysk taletidskort med billig international bredbånd –  der er helt uundværlig i en storby. Kl. 01:30 ankom vi til Via Marghera og vort “hotel” – av fusser; nu skulle der soves !!

[shashin type=”photo” id=”2462″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ja – vel skulle der soves – men ikke inden en kold slutter fra køleren 🙂 Vi blev jo alligevel nærige i det Romanske natteliv …

Fredag vågnede vi kl. 9:30 og efter et hurtigt bad susede vi ned til Bar Fondi, hvor vi skulle indtage vores inkluderede morgenmad; de italienere må ha’ et godt stofskifte, siden der nærmest kun var croissanter, briocher med creme og andre meget kagelignende ting eller også er den den gode, stærke kaffe der nedbryder fedtet og sukkeret — vi ved det ikke, men uden mad og drikke duer turister ikke 😉 Vi skulle idag på den helt store tur — Colloseum ventede 🙂 Jeg blev en anelse ked, da vi så billetkøen, der var helt uoverskuelig. Så vi valgte at kigge os lidt omkring og se om vi kunne købe en billet til Palatiner højen med Forum Romano istedet (og så tage til Colloseum imorgen istedet). Jeg hørte flere gange historiens vingesus og prøvede også at forstærke lyden i Bryans ører, men lige lidt hjalp det 😉 Vi fandt billetlugen til Palatiner højen og sørme om ikke den også gjaldt til Colloseum — NU var jeg glad igen og vi gik de selvsamme steder, som Kejser Augustus, Livia og selveste Cæsar havde trådt og sat deres spor flere hundrede år før Kristi fødsel – fascinerende. Bryan syntes der var lige lovligt mange “gamle sten” men jeg labbede det i mig; det var ligesom her Romerriget havde sin begyndelse og sit centrum omend det var et grumt herredømme, der ikke havde den store respekt for menneskeliv og hvor den populæreste form for underholdning var at slå kristne (dvs. mennesker med en anden tro end romernes) ihjel på grusomste vis.

[shashin type=”photo” id=”2465,2466,2467,2468″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Lidt blandede fra Palatiner højen. Til sidst er jeg blevet godt træt af at høre historiens vingesus (Læs: Gitte går rundt og puster mig i øret) så der var heldigvis utroligt mange utroligt gamle sten, der fungerede rigtig godt til en smøg pause 🙂

Herefter gik vi over til Colosseum og vandrede direkte forbi alle de ventende mennesker i køen og kom ind med vore billetter fra den anden indgang hos Palatiner højen .. faktisk synd, men det kunne sikkerhedsfolkene / de ansatte jo også godt ha’ sagt til dem; at der faktisk fandtes 2 billetsalgs steder. Igen en stor oplevelse; Colosseum er ganske vist indbegrebet af grusomhed; publikum sad bl.a. og grillede oppe på deres pladser mens de iagttog mennesker, der blev dræbt af løver o.lign. lige nedenfor i arenaen.

[shashin type=”photo” id=”2464″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

De var nu dygtige de gamle romere – se hvor flot Colloseum står til Gitte’s gyldne hårlokker !

[shashin type=”photo” id=”2463,2469″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Utroligt bygningsværk – flere meter tykke mure – tænk at det stadig står, her over 2000 år senere.
Her kunne nutidens håndværkere da virkelig lære noget !

[shashin type=”photo” id=”2470″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Nogle enkelte ægte romere var stadig tilbage – de holder sig godt nok godt 😀

Vi besluttede os for, at gå hjem herfra og vi var ikke nået så langt før end det begyndte at regne; først lidt – så lidt mere og de første regndråber havde knapt rørt jorden før end det vrimlede med sælgere, der havde favnen fuld af paraplyer — pudsigt nok var de alle indere, men temperaturen var stadig over 20 grader, så det var ikke så slemt at blive lidt våd. Regnen tog dog til og vi måtte et par gange søge ly under butiks markiser o.lign. men inderne fik stadig ikke held med at få solgt en paraply til os.

[shashin type=”photo” id=”2472,2473″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Føj, så blev der lukket op for sluserne – heldigvis varede det ikke så længe, og det er jo alligevel dejligt varmt på de breddegrader. Bemærk de 2 Segways der står parkeret – de kunne lejes flere steder på gaden. For folk som ikke er på budget ferie ………

Da vi kom hjem var der kommet 2 australske piger, som var rykket ind i værelset ved siden af os – æv; ikke mere privatliv til os. Vi valgte at gå ud og finde et spisested lige i nærheden og gik ind på et pizzaria, som vi syntes så hyggeligt ud. Bryan valgte lasagne og jeg ville teste en gang ravioli; Bryans lasagne var halvkold og måtte sendes retur og min ravioli var absolut ikke noget kulinarisk mesterværk, så der var ingen drikkepenge; lidt tankevækkende var dog, at tjeneren ikke engang spurgte om maden havde været o.k. men kom bare og ryddede stille af bordet. Prisen var højere end kvaliteten kunne forsvare + der var lagt eur. 3,5 pr. person oveni til “service charge” som vi en gang tidligere har stiftet bekendtskab med; det er prisen for at man sætter sig ned hos et af deres borde og har den “frækhed” at bruge deres bestik — ja jeg ved ikke rigtig hvad man kan betegne det for andet end bondefangeri (det står ingen steder på deres menukort). Nå, men det skulle nu ikke få lov at ødelægge noget som helst, så nu så vi bare frem til at få noget søvn, så vore fødder og hoveder kunne blive friske til lørdag – vores sidste dag – hvor vi skulle besøge en af de 5 katakombere, som er åben for turister; i alt findes der 60 katakombere under Rom, men siden det er en meget bekostelig affære, at renovere dem, er der altså kun disse 5, der er sikre nok til besøg.

[shashin type=”photo” id=”2474″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Rigtig hyggeligt her på Antica Taverna – men skide dyrt, og sikke et par omgange eledig mad – ÆV

Næste morgen vågnede vi ved 8 tiden og hurtigt blev vi klar til vores morgenmad på Bar Fondi, hvorefter vi tog Metro’en til Manzoni v/Piazza San Giovanni og tog bus no. 218 videre ud til San Calisto katakomberne. Busturen delte vi med en meget hellig person, der var så heldig at blive fragtet rundt af en dame; det var et pænt stort krusifiks. På et tidspunkt var der en mobil, der ringede og Bryan var hurtig til at opfange, at det kunne være Jesus opringningen var til; “ja hallo, det er Jesus” — ret sjovt – specielt at forestille sig reaktionen i den anden ende af telefonen *hehe 🙂 Det viste sig, at Jesus også skulle ud og besøge katakomberne 🙂

[shashin type=”photo” id=”2479,2482″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

“Jae halloo – Det’ Jesus”  Vi lå flade af grin det halve af turen – nogen kiggede lidt skeptisk – skidt pyt 😀

San Calisto katakomberne indeholder ca. 1/2 million grave; her er bl.a. 50 martyrer og 16 paver begravet. Disse katakomber strækker sig over 20 km. i 32 meters dybde; de øverste grave (hugget ud i siderne af gangene) er de ældste. Da der ikke var plads til flere grave, gravede man dybere og derved opstod etagerne. Det er de tidlige kristne, der her begravede deres døde, da romerne ikke tillod at lave kirkegårde indenfor bymurene. Romerne selv brændte deres døde. Netop San Callisto katakomberne har været i familieeje (Callisto ejede jorden hvor katakomberne lå) og er først i det tidlige 1900 tal påbegyndt renoveret. Vi blev guidet rundt af en engelsk talende præst – blev enige om, at han måtte være australier, da han indimellem var en anelse vanskelig at forstå. Vi syntes begge det havde været en spændende tur og meget agtværdigt, at man så tidligt i kristendommen insisterede på at begrave selv nyfødte, så de kunne genopstå fra de døde (kødets opstandelse). Faktisk har jeg læst en bog; “Imprimatur”, der har været forbudt i Italien, fordi den kompromitterer en pave fra Middelalderen; katakomberne blev i bogen brugt til at konspirere mod magthaverne. Dette er dog efter sigende kun fiktion.

[shashin type=”photo” id=”2494″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Hernede måtte der ikke tages billeder, så vi har lånt et af sanderhome.com … Helt uden at spørge om lov …

[shashin type=”photo” id=”2481″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Ovenpå var det nu også meget kønnere 🙂

[shashin type=”photo” id=”2483,2487,2484,2485,2486,2489″ size=”medium” columns=”2″ order=”user” position=”center”]

Gitte har åbenbart glemt det, men efter katakomberne, nåede vi altså et smut forbi Peterskirken i dagslys …
Vi synes ellers ved første øjekast, at den så lidt lille og “nolle” ud ifht forventningerne –
Men hold da ferie en gigant, da først vi kom inden for dørene – her kan Brændkjærkirken stå inde MANGE gange

[shashin type=”photo” id=”2490″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Flot outfit de holder sig de Swiss Guards

Efterhånden kunne vi godt mærke de sidste par dages strabadser i kroppen, men alligevel ville vi godt lige ind og gense Trevi fontænen efter en kort pause hjemme i lejligheden. Efter at have ventet ca. 10 minutter på bussen valgte vi dog at ta’ ud at spise istedet og vi valgte denne gang en kinesisk restaurant, som var ret beskeden af udseende og her spiste vi rigtig godt og MEGET billigt. Trevi Fontænen må vente til næste gang og jeg MENER næste gang; vi nåede jo ikke at se Den Spanske trappe eller Det Sixtinske Kapel, som jeg AFGJORT må opleve. Vatikan muséet fortjener en hel dag og er også en stor oplevelse vi må ha’ tilgode. Mine forventninger blev dog indfriet i forhold til hvor lidt tid vi havde og kan stadig kun sige 1000 tak til min mand og familie for den store oplevelse; mest af alt selve overraskelsen som jo lykkedes til fulde 🙂 Og en stor tak til Farmor, som tog sig godt af vore børn, mens vi fik én på opleveren 🙂

[shashin type=”photo” id=”2495″ size=”large” columns=”max” order=”user” position=”center”]

Super godt at komme hjem og fortsætte ferien i “Æ Vun”
Og så være SÅ super heldige med vejret – 2 dage med 19-21 grader – WOUV. Grænsen til de kolde vejr gik 5 – 10km nord for os !!

Nu kunne vi lige sunde os (dsv. Bryan skulle på arbejde et par dage) og så kunne vi tage ned til vores campingvogn på Camping Mitte i Medelby til hygge med ungerne og vejret skulle vise sig også her at blive helt fantastisk. Torsdag kørte vi ned til Heide Park v/Soltau og her var der 21 grader og solrigt – skønt. Flere vandreture med Fie rundt i hyggelige Medelby og rundt om campingpladsen, hvor de har sørget for en fin luftesti blev det også til, samt lidt svømmeture i den indendørs svømmehal. Her er altid dejligt og hyggeligt at mødes med andre campister. Endelig fik vi også åbnet vores nye Matador spil, som Maria trynede os alle i (efter 4 timers spil !!).

Det var så den efterårsferie og den har virkelig været dejlig 🙂

Økonomi:
Flybilletter: 2200kr
Lufthavnsbus: 120kr
3 nætter på værelse i en delt lejlighed: 1300kr
Lommepenge/metro: 2000kr
Lufthavnsparkering Billund: 240kr
Ialt: 5860kr – stik den 😀

Tekstforfatter: Birgitte Jensen
Billedtekst: Bryan Jensen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *